dissabte, 24 de gener del 2015

ELS NEANDERTHALS

L'homo neanderthalensis va ser un altres tipus d'hominid que va apareixer fa uns 200.000 anys. S'anomena així perquè les primeres restes d'aquest hominid es van trobar a la vall de Neandertal.
Van conviure amb l'homo sapiens en els seus últims estadis, hi ha moltes teoríes sobre la seva extinció, i moltes relacionades sobre la possible lluita dels recursos amb l'homo sapiens modern.
Expansió màxima dels neanderthals.
 L'homo neanderthal feia un 1,65 metres d'açada i la seva capacitat craneal era d'uns 1.450 cm3. La seva complexitat era robusta amb un torax ampli i unes extremitats curtes.

Reconstrucció dels esquelet d'un neanderthal que es troba al museu de Nova York.

Sembla que els neanderthals teníen capacitat per al llenguatge. A més a més, s'unien per clans. Teníen una industria lítica i ossea molt millorada dels anterior homínids i més especialitzada. 
Exemple d'industria lítica de l'homo neanderthal.

Aquests hominids van ser els primers de començar els ritus funeraris, en els seus ultims moments. Aquests enterraments es disposava el cadaver en posició fetal orientant el cap cap a l'oest, i molts cops anava acompnyats d'elements florals o d'objectes de valors. També trobem enterraments en grups.
Representació d'un enterrament neandertal.



EXERCICIS
1.Observa el mapa i digués on es concentren les restes d'aquest hominid.
2.Observa les fotografies que tens a continuació i explica quines diferencies observes entre l'esquelet de l'homo sapiens i el de l'homo neandetal, fes-ho també amb els cranis.

El crani de l'esquerra és el de l'homo sapiens i el de la dreta és el del homo neandertal.

3.Busca i dibuixa a la teva llibreta una representació de l'enterrament de Shanidar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada