dimarts, 3 de febrer del 2015

NEOLÍTIC


Quan parlem de diferents etapes de la Prehistòria, què creieu que marca la diferència d'aquestes etapes? Només una diferència cronològica? O hi han algunes característiques que fan que les societats prehistòriques fossin diferents en les diferents etapes?

Bé, la resposta la dona la tercera pregunta, els arqueòlegs, després de molt estudiar els restes que encara queden presents, van arribar a la conclusió que aproximadament fa uns 10.000 anys l'ésser humà va fer un gran descobriment que els va portar a canviar substancialment la seva manera de viure i conviure amb el món.

Les persones de la prehistòria, en diferents moments i diferents llocs del planeta es van adonar que on deixaven llavors naixien noves plantes. A partir d'aquest descobriment van començar a plantar llavors, i això és el que anomenem l'aparició de l'agricultura, que és l'element bàsic que diferencia el paleolític del neolític.

D'un altra banda, també es van adonar que si donaven menjar a alguns aquests, es quedaven al lloc on ells volien, i això els permetia construir tanques, de manera que ja no havien d'anar a caçar. A això anomenem el naixement de la ramaderia.

La creació de l'agricultura i la ramaderia, va acabar amb la necessitat d'haver de canviar de territori, ja que podien disposar d'aliments al mateix lloc. Aquests fets van fer que els humans passaren de ser nòmades a ser sedentaris: es van crear els primers pobles i ciutats.




Una altra conseqüència de l'aparició de l'agricultura i la ramaderia va ser la possibilitat de guardar els excedents. A partir d'aquests moments, les persones passaven menys temps cercant aliments, per la qual cosa tenien temps lliure per millorar les seves eines, per fer pintures, per pensar sobre els misteris de la vida...
També va néixer la transhumància, que consisteix en anant canviant de terres amb el bestiar segons la productivitat de la terra. Gràcies a aquesta pràctica, va haver-hi una relació entre les diferents tribus, que va contribuir a una difusió de les tècniques.

La Draga és un poblat neolític que es troba a Banyoles. Per trobar informació sobre aquest poblat has de fer clic al nom del poblat, recorda que tota la informació addicional te serà molt útil per completar els exercicis!

 ACTIVITAT
La Ciència Històrica i els coneixements en general són molt extens, i tot el que sabem està sempre incomplet, com aquest Blog, de manera que et tocarà a tu anar a descobrir més informació sobre la vida al Neolític. ¿Com ho faràs? Bé, com també els historiadors, hauràs d'anar a cercar proves, però, en aquest cas, ho tindràs fàcil i et bastarà amb documentació audiovisual:

-El següent vídeo ens mostra d'una manera molt divertida com vivien al poblat de La Draga, a Banyoles, hauràs de visualitzar-ho i contestar a les següents qüestions: (et recomano que llegeixis les qüestions abans de mirar el vídeo, així serà més fàcil respondre).
Video La Draga Banyoles

Qüestions:

-Com feien foc al neolític?
-Per què hi ha un llac avui en dia on abans estava el poblat?
-Com ho fan els arqueòlegs per saber com vivien a l'època del Neolític al poblat?
-Quins tipus de restes s'han trobat?
          S'han trobat en bon estat? Com ha estat això possible durant 7.000 anys?
          Quins són els restes que són únics a la Península Ibèrica?
-Com es feien els 'ganivets' de l'època?
-Què fa pensar als arqueòlegs que tallaven el blat molt arran de terra?
-Quan ens consta que va aparèixer l'agricultura i la ceràmica a Catalunya?
 

1 comentari: